Advarsel Denne nettsiden bruker cookies. JEG AKSEPTERER

HVORDAN VELGE?

Blendtype

Tabellen nedenfor gir deg en indikator om de forskjellige blendtyper når det gjelder kvaliteter/egenskaper på de ulike sjalene. Tenk etter hva er viktigst for deg og... velg i vei!

-> Myk fra pakken: trenger ikke innbrytning, kan brukes med en gang
-> Stødig: er avlastende for større barn
-> Cushy: myk på skuldrene (specielt viktigt for større barn)
-> Bouncy/elastisk: gir god støtte til de minste
-> Absorberende: absorbere fuktighet - dette er viktigt i varmen
-> Kjølig: føles kjølig i varmen
-> Grep: knytningen holder godt og glir ikke


Det er naturligvis ikke kun blend type som har noe å si for kvaliteten (av de ulike sjalene). Blendtype er viktig i kombinasjon med:

-> Faktisk innhold av stoffet i blenden
-> Vev (broken twill, diamant, jacquard, trivev, fiskeben…)
-> Vekt (ca. 190 - 350 gram)
-> Merke
-> Type stoff:

Bomull: vanlig, børstet, mercerised, egyptisk, PIMA, GIZA osv.
Hemp: vanlig eller myk
Lin: vanlig eller myk
Silke: vilde, Mulberry, bourette osv.
Ull: vanlig, merino, alpakka, kasjmir osv.


Vekt

Vekt (gsm) betyr rett og slett grams per square meter, altså gram per kvadratmeter. Det gir en indikasjon på tykkelsen av sjalet. Vi pleier å regne 250gsm som medium tykt så da har man et holdepunkt å gå ut fra.

Det er lett å se seg blind på gsm når man ikke er så bevandret i sjalverdnen. Det er mange faktorer som spiller inn med tanke på hvor stødig et sjal vil være. Det er viktig å se på vev og produsent så vel som gsm og blend. Silke vil for eksempel veie mindre enn bomull, men er et sterkt og smidig materiale. Så en silkeblend vil som regel ha lavere gsm men samtidig oppleves som stødig.

Mange fraskriver bomull fordi de tror det ikke vil være stødig nok. Men et tettvevd bomullssjal på rundt 260-270 gsm og oppover er som regel helt strålende til tyngre barn! Ikke minst er det også utrolig lettstelt.


Størrelse (lengde)

Basestørrelsen er den størrelsen man knyter Front Wrap Cross Carry (fwcc) med.

Jeg har foreløpigt sjal i disse størrelser: 4 (3,6m), 5 (4,2m), 6 (4,6m), 7 (5,2m).

4 (3,6m) - dette er "-2" størrelse for dem so har str. 6 som basestørrelse. De brukes vanligvis til ryggbæring da det krever ikke så mye stoff som FWCC.

5 (4,2m) - baselengde for små mødre og fedre eller lidt mere erfarne bærere som ikke ønsker lange haler. Den er ellers langt nok til ryggsekk tied tibetian eller semi fwcc. Er du størrelse M eller større, er det bedst å velge sjal i størrelse 6 til omsluttet kryss/fwcc som ofte er der man starter når man skal lære å knyte med sjal. 5er er ellers "-2" størrelse for dem so mhar 7er som sin basestørrelse.

6 (4,6m) - perfekt nybegynner lengde med muligheter for selv den mest erfarne sjalbærer. Dette er størrelsen som de aller fleste starter med, langt nok til omsluttet kryss som ofte er der man starter når man skal lære å knyte med sjal. Samtidig har det nok lengde til å ha knytinger med flere lag på rygg som gir bra støtte for større barn.

7 (5,2m) - er du lidt stor eller liker lange haler da er str. 7 din basestørrelsen.


Vev

Twill er en måte å veve sjal på som gjør de litt tykkere, litt mer avlastende og at de holder seg mer stabile selv med tyngre barn.

Jaquard vev er en måte å veve sjal på som gir uendelige muligheter med mønster, er denne vevingen som gjør man kan få sjal med blomster eller dyr og ikke bare striper. Denne typen sjal kan ha alle mulige knytegenskaper og grep, kommer helt an på fiber, tykkelse og selve mønster.

Det er ingen produkter i denne seksjonen